Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 2 kwietnia 2016

Bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym. Gluten-free cookies with peanut butter.


12 ciastek
200 - 250 g masła orzechowego, bez soli, bez cukru firmy Primavika
220 g bezglutenowych płatków owsianych
2 jajka
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli

Masło orzechowe wymieszaj z jajkiem, cukrem i solą. Dodaj  płatki owsiane i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj 12 kulek, potem spłaszcz do grubości 1 cm. By uzyskać kratkę, do spłaszczenia używam drewnianego tłuczka do mięsa. Ciastka piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem 14 - 15 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw jeszcze 5 minut w piekarniku, potem wyjmij.

inna propozycja/other recipe
Bezglutenowe ciastka kokosowo amarantusowe. Gluten-free coconut amaranth cookies.


12 biscuits
200 - 250 g of peanut butter without salt, without sugar, Primavika
company
220 g of gluten-free oatmeal
2 eggs
70 g of sugar
1/2 teaspoon of salt

Mix peanut butter with egg, sugar and salt. Add oatmeal and knead the dough to combine all ingredients. Lay off baking sheet with parchment paper. Shape 12 of dough balls and then flatten to a thickness of 1 cm. To get the patern, use wooden meat mallet. Bake

cookies at 170 degrees  Celsius with air flow 14 -15 minutes. Turn off oven, leave cookies even 5 minutes in the oven, then remove.