Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą. Spicy carrot soup with lentils.


3 porcje
5 dużych marchewek
2 duże łodygi selera naciowego
1 duża pietruszka
1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku
2 - 3 łyżki masła lub oliwy
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/3 - 1/2 łyżeczki kminu
1 łyżka startego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól 
4 skrzydełka kurczaka, opcjonalnie
około 1000 ml wody

120 nieugotowanej zielonej soczewicy

Soczewicę ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, 15 minut. Odcedź. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki. W garnku umieść marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, kmin i ziarna kolendry, dodaj oliwę i wodę, mięso opcjonalnie, gotuj zupę 20 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem cayenne, dodaj imbir i gotuj kolejne 10 minut. Wyjmij z zupy liście laurowe, kmin, ziele angielski i kolendrę, kurczaka (przelałam zupę przez sito), zmiksuj zupę na krem. Do zupy dodaj ugotowaną soczewicę.

3 servings
5 large carrots
2 large stalks of celery
1 large parsley root (parsnip)
1 tablespoon of gluten-free vegetable broth powder
2 - 3 tablespoons of butter or olive oil
5 grains of allspice
3 bay leaves
1 teaspoon of coriander seeds
1/3 - 1/2 teaspoon of cumin
1 tablespoon of grated ginger or 1 teaspoon of dried ginger
pinch of cayenne pepper
salt
4 chicken wings, optional

about 1000 ml of water

120 uncooked green lentils


Cook lentils in water with two pinches of salt, 15 minutes. Drain. Peel carrots and parsnips, cut into cubes. Wash celery and cut into slices. In a saucepan, place carrots, parsley, celery, bay leaves, allspice, cumin and coriander seeds, add the olive oil and water, optionally meat, cook the soup for 20 minutes. Season the soup with salt and cayenne pepper, add the ginger and cook 10 minutes more. Remove bay leaves, cumin, coriander, allspice and chicken from the soup (pour the soup through a sieve), blend soup to cream. Add the cooked lentils to the cream soup.



Ryż z warzywami i owocami morza. Rice with vegetables and seafood.



180 g nieugotowanego ryżu basmati
250 g owoców morza lub krewetek
1 duża czerwona papryka
2 duże łodygi selera naciowego
1/3 główki sałaty lodowej (około 200 g)
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 łyżka startego imbiru
sok z cytryny
oliwa do smażenia
sól

Sos:
3 łyżeczki sosu sojowego bezglutenowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki octu ryżowego, użyłam sok z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
pieprz

Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i wymieszaj. Ryż ugotuj w wodzie z szczyptą soli, około 10 minut. Odcedź. Owoce morza skrop sokiem z cytryny i usmaż na oliwie, około 3 minut. Zdejmij z patelni. Warzywa umyj, paprykę i sałatę pokrój w kostkę, seler w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek i imbir, dodaj paprykę i seler, smaż około 5 minut. Dodaj ugotowany ryż i sos, wymieszaj wszystko i gotuj 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sałatę i ponownie wymieszaj.

180 g uncooked basmati rice
250g seafood or shrimp
1 large red bell pepper
2 large stalks of celery
1/3 heads of iceberg lettuce (about 200 g)
2 cloves of garlic, finely chopped
1 tablespoon of grated ginger
lemon juice
oil for frying
salt
 
Sauce:
3 teaspoons of gluten-free soy sauce
1 tablespoon of fish sauce
2 teaspoons of rice vinegar, I used lemon juice
1 tablespoon of olive oil
1 teaspoon of sugar
pepper
 
Combine all sauce ingredients together and stir. Cook rice in water with a pinch of salt, about 10 minutes. Drain. Sprinkle seafood with lemon juice and fry in olive oil, about 3 minutes. Remove from pan. Wash vegetables, cut peppers and lettuce into cubes, celery into slices. Fry garlic and ginger in olive oil, add the peppers and celery, cook for about 5 minutes. Add the cooked rice and the sauce, mix everything and cook 2 minutes more. Remove pan from heat, add the lettuce and stir again.